Procedura postępowania podczas pobytu w placówce
od dnia 1.IX 2021r.
Za zapewnienie bezpieczeństwa i higienicznych warunków pobytu w szkole Podstawowej
z Oddziałami Integracyjnymi Nr 98 w Krakowie zwanego dalej placówką, odpowiada
Dyrektor: Ewa Rzepecka .
W placówce stosuje się wytyczne Ministra Właściwego do spraw zdrowia, Głównego Inspektora Sanitarnego, Ministra Rodziny, Pracy i Polityki społecznej oraz Ministra Właściwego do spraw Oświaty i Wychowania.
- Pracownik szkoły na terenie placówki może stosować środki ochrony osobistej tj: rękawiczki, maseczki.
- Na terenie placówki przebywają tylko zdrowi uczniowie i pracownicy (tj. bez objawów chorobowych i infekcji górnych dróg oddechowych).
- Każdy uczeń wchodzący na teren szkoły może mieć maseczkę ochronną oraz musi mieć zdezynfekowane ręce.
- Uczniowie zdejmują wierzchnie ubrania w szatni pod nadzorem pracownika obsługi.
- Na terenie szkoły uczniowie przebywają pod nadzorem nauczyciela w wyznaczonej sali lekcyjnej. Przerwy uczniowie spędzają przy sali, w której mają zajęcia.
- W danej sali przebywają uczniowie z danej klasy.
- Po każdych zajęciach (jeśli zmieniają się uczniowie) sala będzie dezynfekowana przez pracownika obsługi, przeszkolonego w tym zakresie.
- W pomieszczeniach higieniczno- sanitarnych oraz przy dozownikach rozmieszczonych na terenie placówki znajdują się instrukcje prawidłowego korzystania z urządzeń.
- Zabronione jest korzystanie ze źródełka wody pitnej znajdującego się przy sali 49.
- Z sal lekcyjnych usunięte zostaną przedmioty i sprzęty, których nie można skutecznie dezynfekować, np. pluszowe zabawki, firanki, zasłony. Jeżeli do zajęć wykorzystywane są przybory sportowe, np. piłki, skakanki, obręcze to będą one systematycznie dezynfekowane przez pracowników obsługi.
- Uczniowie mogą korzystać z placu zabaw i boiska na terenie szkoły tylko pod opieką nauczyciela.
- 10.Należy do minimum ograniczyć wyjścia poza teren placówki.
- Uczniowie nie mogą przebywać, korzystać ze sprzętu i terenów otoczonych taśmą
- Niewskazane jest przebywanie w większych grupach w pokoju nauczycielskim, korytarzu czy na stołówce.
- Na stołówce uczniowie spożywają posiłki w otoczeniu rówieśników z własnej klasy w wyznaczonym do tego miejscu.
- W czasie pobytu dzieci w placówce na bieżąco będzie wykonywana dezynfekcja : poręczy, klamek, wyłączników światła, uchwytów, poręczy dla niepełnosprawnych, krzeseł, ławek, biurek, powierzchni płaskich.
- W celu zminimalizowania ilości wycierania klamek zaleca się nie zamykanie drzwi do sal, pomieszczeń szkolnych z wyjątkiem toalety, gabinetu higienistki.
- Na terenie szkoły zostanie wyznaczone pomieszczenie- izolatka wyposażona m.in. w środki ochrony osobistej i płyn do dezynfekcji. Będzie w pomieszczeniu tym możliwość odizolowania osoby, u której stwierdzono objawy chorobowe.
- Każdy pracownik szkoły musi zapoznać się z procedurą postępowania na wypadek podejrzenia zakażenia – załącznik nr1
- Na tablicy ogłoszeń w korytarzu na parterze budynku znajdują się numery telefonów do organu prowadzącego, stacji sanitarno-epidemiologicznej oraz służb medycznych, z którymi należy się skontaktować w przypadku stwierdzenia objawów chorobowych u osoby znajdującej się na terenie placówki.
Dodatkowo
Każdy pracownik placówki zobowiązany jest:
- Stosować zasady profilaktyki zdrowotnej:
- Regularnego mycia rąk przez 20 sekund mydłem i wodą lub środkiem dezynfekującym zgodnie z instrukcją zamieszczoną w pomieszczeniach sanitarno-higienicznych,
- Kasłania, kichania w jednorazową chusteczkę lub wewnętrzną stronę łokcia,
- Unikania kontaktu z osobami, które źle się czują;
- Dezynfekować ręce niezwłocznie po wejściu do budynku placówki;
- Informować dyrektora lub osobę go zastępującą o wszelkich objawach chorobowych dzieci;
- Postępować zgodnie z zapisami wprowadzonymi Procedurami bezpieczeństwa;
- Zachowywać dystans między sobą – minimum 1,5 m.
Osoby sprzątające w placówce myją i/lub dezynfekują:
- Ciągi komunikacyjne – myją w ciągu dnia na bieżąco;
- Poręcze, włączniki światła, klamki, uchwyty, poręcze krzeseł, siedziska i oparcia krzeseł, blaty stołów, z których korzystają dzieci i nauczyciele, szafki w salach, parapety, sprzęt RTV, drzwi wejściowe do placówki, szafki w szatni (powierzchnie płaskie), kurki przy kranach – myją i dezynfekują na bieżąco;
- Wietrzą pomieszczenia, w których odbyła się dezynfekcja, tak aby nie narażać dzieci ani innych pracowników na wdychanie oparów (wietrzenie i dezynfekcja odbywają się po każdej zmianie dzieci w sali.
- Myją i dezynfekują ręce po każdej czynności związanej ze sprzątaniem, myciem, itd.;
- Pracują w miarę potrzeby w rękawiczkach , maseczkach.
Nauczyciele:
- sprawdzają warunki do prowadzenia zajęć – liczba dzieci i klas zgodnie
z ustaleniami, objawy chorobowe u dzieci, dostępność środków czystości i inne zgodnie
z przepisami dot. BHP;
- myją, dezynfekują przybory szkolne będące na wyposażeniu pracowni, przedmioty, które dziecko dotykało, jeśli kolejne dziecko będzie korzystało z tego samego przedmiotu;
- dbają o to, by dzieci regularnie myły ręce, w tym po skorzystaniu z toalety, przed jedzeniem, po powrocie ze świeżego powietrza;
- wietrzą salę, w której odbywają się zajęcia – przynajmniej raz na godzinę, jeśli jest to konieczne także w czasie zajęć;
- dbają o to, by dzieci z jednej klasy nie przebywały w bliskiej odległości z dziećmi
z innej klasy;
- dbają o to, by dzieci w ramach grupy rówieśniczej unikały bliskich kontaktów;
- nie organizują w jednym pomieszczeniu zajęć, które skupiają większą liczbę dzieci
z innych klas;
- zachowują w miarę możliwości między sobą w kontaktach odstęp wynoszący co najmniej 1,5 m.
- Pracują w miarę potrzeb w rękawiczkach, maseczkach.
Wyjścia na zewnątrz
- W przypadku gdy pogoda na to pozwoli, dzieci będą korzystały z placu zabaw/ boiska .
- Na placu zabaw/boisku może przebywać jednocześnie kilka grup dzieci (klasa).
- Urządzenia znajdujące się na terenie placu zabaw są dezynfekowane przez Panie sprzątające po każdej grupie.
- Plac zabaw/boisko zamknięty jest dla rodziców/opiekunów prawnych/osób upoważnionych do odbioru dzieci i innych osób postronnych.
Procedury bezpieczeństwa obowiązują w szkole od dnia 01 września 2021 r. do czasu ich odwołania.
Wszyscy pracownicy szkoły zobowiązani są do ich stosowania i przestrzegania.
Żywienie
- Szkoła za zgodą i odpłatnością rodzica/ prawnego opiekuna zapewnia wyżywienie dzieciom w czasie ich przebywania na terenie placówki.
- Dzieci jedzą posiłki w wyznaczonych godzinach i miejscu :
1-3 wg harmonogramu
4-6 przerwa 12.25
7-8 przerwa 13.25
- Posiłki przygotowywane są przy zachowaniu wszelkich niezbędnych środków higieny.
- Pracownik kuchni:
- Dezynfekuje ręce przed każdym wejściem do pomieszczenia, gdzie przygotowywane są posiłki;
- Myje ręce:
- przed rozpoczęciem pracy,
- przed kontaktem z żywnością, która jest przeznaczona do bezpośredniego spożycia, ugotowana, upieczona, usmażona,
- po obróbce lub kontakcie z żywnością surową, nieprzetworzoną,
- po zajmowaniu się odpadami/śmieciami,
- po zakończeniu procedur czyszczenia/dezynfekcji,
- po skorzystaniu z toalety,
- po kaszlu, kichaniu, wydmuchaniu nosa,
- po jedzeniu i piciu;
- Myje ręce zgodnie z instrukcją zamieszczoną w pomieszczeniach sanitarno-higienicznych;
- Odbierając produkty dostarczane przez osoby z zewnątrz, zakłada rękawiczki oraz maseczkę ochronną;
- Wyrzuca rękawiczki/myje rękawiczki i wyrzuca wszelkie opakowania, w których zostały dostarczone produkty do worka na śmieci i zamyka go szczelnie; jeśli rozpakowanie produktu w danym momencie nie jest możliwe lub musi on pozostać w opakowaniu, pracownik kuchni myje/dezynfekuje opakowanie;
- Po zakończonej pracy, dezynfekuje blaty kuchenne oraz inne sprzęty, środkami zapewnionymi przez dyrektora placówki;
- Myje naczynia, sztućce w zmywarce w temperaturze 60 stopni C przy użyciu detergentów do tego służących/wyparza naczynia i sztućce, którymi były spożywane posiłki.
- Dzieci posiłki spożywają przy stolikach na jadalni, a po zjedzeniu pracownicy myją
i dezynfekują powierzchnię stołów oraz krzesła (poręcze, oparcia, siedziska), przy których spożywane były posiłki.
- Posiłki dzieciom podają osoby pracujące na kuchni.